Menu
Kam mám umístit dřez, kde bude lepší mít troubu nebo kam postavit lednici? Plánování kuchyně není na první pohled vůbec snadné, ovšem když se na to zaměříte podrobněji, zjistíte, že existují určitá pravidla, která vám pomohou zařídit kuchyni k vaší naprosté spokojenosti. Uspořádání kuchyně je totiž naprosto zásadní.
Můžete mít sebekrásnější dvířka nebo pracovní desku, ale pokud bude uspořádání vaší kuchyně nepraktické, dobře se vám v ní vařit nebude. Správnou organizací prostoru se totiž vyhnete zbytečným pohybům, obcházení i kolizím. Ovšem jako u všeho ostatního, i u kuchyně samozřejmě záleží na prostorových možnostech.
Správná ergonomie v kuchyni totiž vám usnadní pohyb v ní, zvýší vaše pohodlí a dokonce vám zpříjemní každodenní život. Správné uspořádání kuchyně v rámci jednotlivých zón a dodržování doporučených vzdáleností promění vaše vaření v ladný tanec.
Praktické uspořádání spotřebičů v kuchyni je závislé na logickém uspořádání tří hlavních zón - varné, mycí a úložné. Jejich rozvržení má vycházet z logické návaznosti činností - vyndáme suroviny z lednice nebo spíže, umyjeme je, připravujeme je a nakonec vaříme nebo pečeme.
Pokud nám to prostor dovolí, tyto tři zóny oddělíme pracovní plochou, která by měla být největší mezi dřezem a varnou deskou, protože právě zde suroviny připravujeme. Při vaření by nám nemělo nikde nic překážet.
Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.