Správné uspořádání kuchyně vám ušetří práci

25.2.2022

Kam mám umístit dřez, kde bude lepší mít troubu nebo kam postavit lednici? Plánování kuchyně není na první pohled vůbec snadné, ovšem když se na to zaměříte podrobněji, zjistíte, že existují určitá pravidla, která vám pomohou zařídit kuchyni k vaší naprosté spokojenosti. Uspořádání kuchyně je totiž naprosto zásadní.

Uspořádání vaší kuchyně musí být promyšlené

Můžete mít sebekrásnější dvířka nebo pracovní desku, ale pokud bude uspořádání vaší kuchyně nepraktické, dobře se vám v ní vařit nebude. Správnou organizací prostoru se totiž vyhnete zbytečným pohybům, obcházení i kolizím. Ovšem jako u všeho ostatního, i u kuchyně samozřejmě záleží na prostorových možnostech.

Chci kuchyni na míru 

Klíčová je správná ergonomie

Správná ergonomie v kuchyni totiž vám usnadní pohyb v ní, zvýší vaše pohodlí a dokonce vám zpříjemní každodenní život. Správné uspořádání kuchyně v rámci jednotlivých zón a dodržování doporučených vzdáleností promění vaše vaření v ladný tanec.

Uspořádání spotřebičů v kuchyni ovlivňují tři zóny

Praktické uspořádání spotřebičů v kuchyni je závislé na logickém uspořádání tří hlavních zón - varné, mycí a úložné. Jejich rozvržení má vycházet z logické návaznosti činností - vyndáme suroviny z lednice nebo spíže, umyjeme je, připravujeme je a nakonec vaříme nebo pečeme.

Pracovní plocha na každou zónu

Pokud nám to prostor dovolí, tyto tři zóny oddělíme pracovní plochou, která by měla být největší mezi dřezem a varnou deskou, protože právě zde suroviny připravujeme. Při vaření by nám nemělo nikde nic překážet.

Naše realizace

Další tipy pro správné uspořádání kuchyně

  • myslete na dostatek odkládacího prostoru a pracovní plochy
  • lednici umístěte na okraj kuchyňské linky a zároveň nejblíže ke dveřím
  • nezapomeňte na potravinovou skříň umístěnou ideálně vedle lednice
  • myčka na nádobí a odpadkový koš patří do blízkosti dřezu
  • troubu umístěte výše pro snadnější přístup
  • do spodních skříněk dejte zásuvky

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.